Bilten

Ukoliko želite primati novosti s Vugrovečkog web portala putem e-maila, upišite svoju e-mail adresu i sve objavljene novosti stizati će na Vaš e-mail prilikom objave na portalu.


E-mail:Anketa

Da li u Vugrovcu nedostaje sadržaja za djecu i mlade?

Da, naravno
Trebaju svoj prostor
Imaju dovoljno
Ne, imaju i previše


Rezultati ankete

Print link Povratni link

Autor: Nenad Mađerić
Obajavljeno: 8/17/2012 9:41:04 AM

Planinarenje u Vugrovcu

Planinarenje u Vugrovcu

U Vugrovcu Gornjem počinje (ili završava, ovisi s koje strane dolazite) sljemenska staza M1, tzv. "Planinarski put Medvednicom" ili "sljemenska transverzala", planinarska staza koja vodi preko hrpta

Medvednice pravcem istok-zapad, od Podsuseda, i povezuje sve planinarske domove na Medvednici. Tu stazu su zajedno oformili HPD "Sljeme" i HPD "Grafičar". Planinari mogu kupiti u pl. domu "Vugrovec" knjižicu za žigove, u koju se dobivaju žigovi svih planinarskih domova na Medvednici. Kada se sakupe svi žigovi, knjižica se preda na uvid HPD-u "Sljeme" i za nagradu se dobije zlatna plaketa. Redosljed prelaza staze je proizvoljan i ne mora se obići cijelu stazu u komadu.

No, kako nas u članku zanima samo jedan dio dionice Vugrovec-Lipa te transverzale, neću puno dužiti.

Do početka (tj. kraja) transverzale se može doći busom (linija 261 Dubec-Sesvete-Goranec, vozni red možete pogledati na stranicama ZET-a) ili autom, pa parkirati na parkiralištu ispod planinarskog doma. A ako ste Vugrovčanin, onda ste već tu ?. Nakon toga dalje se ide pješke... Od autobusne stanice do parkirališta pl. doma je 340 m. Dužina ovdje opisanog dijela transverzale je 2.34 km.


Planinarski dom

Brdo na kojem se nalazi pl. dom "Vugrovec" je umjetno po postanku, za kojeg se po predaji kaže da je nastalo još u doba kmetovanja.

Kuća je u 18. stoljeću služila kao sjedište upravitelja biskupskog imanja, a 1951. je preuređena za planinarske potrebe- struja, vodovod i bolji cestovni prilaz i postaje sjedištem HPD "Sljeme". U okolici doma su klupe, stolovi i dječje igralište. Tu su i prirodne znamenitosti: najstarija tisa na Medvednici (zaštićeni spomenik prirode; lijevo), vjerojatno najviša lipa u Hrvatskoj (desno) i tzv. "kula"- vrh umjetnog brda, oko kojeg je mala staza.


Oprema i bonton

Svaki izletnik treba imati na umu da dolazi u prirodu i mora se ponašati u skladu s tim. Evo nekoliko jednostavnih smjernica:
• primjerena obuća - iako ova staza nije "veranje po liticama", mjestimice ima dijelova na kojima se mogu zadobiti neugodne ozljede. Gojzerice su preporučljive, ali i nekakve čvršće tenisice bi trebale biti sasvim u redu. Nipošto ne natikače, cipele s petom, nekakva "šminka"...
• primjerena odjeća - pogledajte vremensku prognozu i u skladu s tim se i obucite. Ova brda nisu kao Velebit, da se vrijeme može promijeniti u roku "keks", ali ako u prognozi piše da postoji mogućnost za kišu, budite spremni da se ta mogućnost i ostvari.
• piće - uz vugrovečki dio staze nema izvora pitke vode. Ima izvor u selu, ali voda je na analizi ispala nepitkom, pa ne preporučam da tu vodu koristite. Dakle, ili ponesite dovoljne količine tekućine (primarno obične vode, eventualno koji sok) sa sobom, ili se opskrbite u planinarskom domu (ali uvijek postoji mogućnost da iz nekog razloga pl. dom neće raditi, pa...).
• smeće/otpad - sve što ste donjeli sa sobom ponesite nazad sa sobom u grad i bacite u za to namijenjene kontejnere. Nipošto nemojte svoje otpatke ostavljati u prirodi! Ne samo da je to bezobrazno i nekulturno, već je i protuzakonito. A, ako ste mogli ambalažu od hrane i pića donjeti gore dok su bili puni, onda vam ne bi smio biti nikakav problem odnjet ih nazad kad su prazni.
• oprez - iako opasnosti u pravom smislu te riječi na stazi nema, ima nekih aspekata na koje bi trebalo obratiti pažnju:
- uvijek imajte sa sobom mobitel! Svakome se može desiti da se popikne i da slomi nogu...
- izbjegavajte dugotrajano izlaganje suncu za vrijeme najveće vrućine (po ljeti, otprilike od 12:00 do 16:00). Također izbjegavajte veći fizički napor u to vrijeme.


Bilo kako bilo...

Iz kojeg god razloga posjetili vugrovečki kraj, ili bilo koji drugi kutak prirode, dozvolite si uživati. Nemojte samo proletiti što brže, stanite malo i pogledajte oko sebe. I uvijek imajte na umu da dolazite u prirodu, koju treba poštivati, i zapamtite: berite samo ono što ste sami posadili i "lovite" samo fotoaparatom! :-))

 

Autor: Mladen
Web site: Bioraznolikost Vugrovečke okolice


Samo registrirani odnosno prijavljeni korisnici mogu komentirati članak!
Komentari:
Nema komentara vezanih uz članak


Monitor

Zadnji registriran:
JASMINKA + ' ' + CARRIERO
JASMINKA CARRIERO

Sat

Trenutno vrijeme u Vugrovcu:

Prognoza

Trenutno podaci za vremensku prognozu nisu dostupni!

Zaboravili ste zaporku?

Ukoliko ste zaboravili zaporku, pošaljite nam e-mail adresu kojom ste se registrirali i zaporka će Vam odmah biti poslana putem e-maila.


E-mail:

Registracija novog korisnika

Kako biste sudjelovali u uređivanju web portala, u kućice ispod unesite svoje podatke: ime, prezime, e-mail adresu i zaporku te odaberite organizaciju koju želite uređivati.

Napomena: ukoliko želite uređivati npr. "KUD D.Domjanić", morate biti njihov član. Isto se odnosi na sve ostale organizacije, osim organizacije "Novinari" – u tu organizaciju spadaju svi koji nisu članovi nijedne od preostalih navedenih organizacija. Dakle, ako niste član niti jedne od navedenih organizacija koje djeluju u Vugrovcu, a želite uređivati Vugrovečki web portal, odaberite organizaciju "Novinari".

Putem e-maila dobiti ćete aktivacijski link kojim ćete potvrditi upisanu e-mail adresu i aktivirati Vaš korisnički račun za uređivanje portala.

Upozoravamo da će sve novosti neozbiljnog i uvredljivog sadržaja biti obrisane bez prethodne najave, a njihovi autori isključeni iz uređivanja portala.


Ime:


Prezime:


E-mail:


Zaporka:


Organizacija:

Prijava

Ukoliko ste registrirani korisnik i želite uređivati novosti na portalu, u kućice iznad unesite svoju e-mail adresu i zaporku. Upozoravamo da će sve novosti neozbiljnog i uvredljivog sadržaja biti obrisane bez prethodne najave, a njihovi autori isključeni iz uređivanja portala.

Profil korisnika
 

Za više detalja o korisniku posjetite njegov blog i saznajte sve što je napisao o sebi.

Blog >>>

Rezultati ankete

Da li u Vugrovcu nedostaje sadržaja za djecu i mlade?
Da, naravno: 139 glasova
Trebaju svoj prostor: 9 glasova
Imaju dovoljno: 5 glasova
Ne, imaju i previše: 11 glasova