Bilten

Ukoliko želite primati novosti s Vugrovečkog web portala putem e-maila, upišite svoju e-mail adresu i sve objavljene novosti stizati će na Vaš e-mail prilikom objave na portalu.


E-mail:Anketa

Da li u Vugrovcu nedostaje sadržaja za djecu i mlade?

Da, naravno
Trebaju svoj prostor
Imaju dovoljno
Ne, imaju i previše


Rezultati ankete

Print link Povratni link

Autor: Nenad Mađerić
Obajavljeno: 8/19/2012 8:32:00 PM

Vina Zagrebačke županije

Na području Zagrebačke županije najzastupljenija su mlada bijela vina. Još uvijek je vrlo mala zastupljenost vina starijih godišta, no pojedine obiteljske vinarije za sve zahtjevnije i kultiviranije potrošače njeguju i dozrela bijela vina koja optimum kakvoće dosegnu nakon određenog odležavanja u boci.
Općenito uzevši bijela vina ovog podneblja, ovisno o sorti, odlikuju se cijenjenom svjetlije zelenkastožutom do svjetlije žutom bojom.
U odnosu na vina ostalih istočnijih vinorodnih područja Hrvatske, to su laganija do umjereno ekstraktna vina, srednje do umjereno alkoholna, pretežito sadrže između 10 i 12.5 vol.% alkohola. Ugodne su do naglašenije kiselosti, kojoj zahvaljuju privlačnu svježinu i pitkost. Najčešće su suha okusa, rjeđe sadrže ostatak neprovrela sladora. U mladim vinima aroma karakteristična za sortu može biti fino naznačena do vrlo lijepo izražena. Aroma sorte u mnogih se vina isprepliće s vrlo finim, nježnim i cijenjenim voćnim mirisima, koji se razvijaju tijekom hlađene fermentacije. U dozrelih bijelih vina dolazi do gubitka tipičnog sortnog bukea. Vino dobiva neusporedivi, suptilni buket i okus starenja.
Iako zastupljena u manjem broju, crna vina na tržište dolaze mlada, svježa, pitka, finih voćnih mirisa. Posebice treba izdvojiti vino portugizac koji sve više postaje omiljeno i prepoznatljivo mlado vino Zagrebačke županije, iako su za sada samo tri vina ove sorte zaštićena kao kvalitetna.

I na kraju ne smijemo zaobići kraljevinu, staru autohtonu sortu Prigorja, koju još davne 1870. godine poznati vinogradarski stručnjak A.Trummer na temelju dugoljetnih pokusa preporučuje kao jednu od najprikladnijih moštenica za područje sjeverozapadne Hrvatske, iako kaže kako se vino od nje ne može usporediti s vinom od drugih boljih sorata u tim predjelima. Vino kraljevina treba danas ponovno zauzeti svoje mjesto među bijelim vinima Zagrebačke županije. U velikoj lepezi bijelih vina graševine, pinota bijelog, chardonnaya i drugih sorata, moramo znati prepoznati i cijeniti i ono što je naše autohtono i domaće, a koje drugi nemaju. A kraljevina, imbrina ili moravčina crvena, naša autohtona moštenica, treba i može dati lagana, umjereno alkoholna, pitka, živahna, moderna i mlada vina. O tome svjedoči i činjenica da je u Zagrebačkoj županiji 14 vina ove sorte koja nose oznaku kvalitetnih vina.

Vina pitomih vinorodnih krajolika Prigorja i Bilogore, Plešivice i Pokuplja. Vina koja su produkt suglasja klime i tla ovog podneblja, sorte i godišta, ali kod sve većeg broja proizvođača i sustavnog, promišljenog povezivanje tradicije i suvremenih tehnoloških spoznaja.

Na poznatim svjetskim izložbama i ocjenjivanju vina, vina iz Zagrebačke županije su osvojila najviša odličja (Francuska, Belgija, Slovenija), a na najvećoj i tradicionalnoj hrvatskoj izložbi vina "Vinovita" vina Zagrebačke županije dobivaju najveći broj nagrada.

Samo registrirani odnosno prijavljeni korisnici mogu komentirati članak!
Komentari:
Nema komentara vezanih uz članak


Monitor

Zadnji registriran:
JASMINKA + ' ' + CARRIERO
JASMINKA CARRIERO

Sat

Trenutno vrijeme u Vugrovcu:

Prognoza

Trenutno podaci za vremensku prognozu nisu dostupni!

Zaboravili ste zaporku?

Ukoliko ste zaboravili zaporku, pošaljite nam e-mail adresu kojom ste se registrirali i zaporka će Vam odmah biti poslana putem e-maila.


E-mail:

Registracija novog korisnika

Kako biste sudjelovali u uređivanju web portala, u kućice ispod unesite svoje podatke: ime, prezime, e-mail adresu i zaporku te odaberite organizaciju koju želite uređivati.

Napomena: ukoliko želite uređivati npr. "KUD D.Domjanić", morate biti njihov član. Isto se odnosi na sve ostale organizacije, osim organizacije "Novinari" – u tu organizaciju spadaju svi koji nisu članovi nijedne od preostalih navedenih organizacija. Dakle, ako niste član niti jedne od navedenih organizacija koje djeluju u Vugrovcu, a želite uređivati Vugrovečki web portal, odaberite organizaciju "Novinari".

Putem e-maila dobiti ćete aktivacijski link kojim ćete potvrditi upisanu e-mail adresu i aktivirati Vaš korisnički račun za uređivanje portala.

Upozoravamo da će sve novosti neozbiljnog i uvredljivog sadržaja biti obrisane bez prethodne najave, a njihovi autori isključeni iz uređivanja portala.


Ime:


Prezime:


E-mail:


Zaporka:


Organizacija:

Prijava

Ukoliko ste registrirani korisnik i želite uređivati novosti na portalu, u kućice iznad unesite svoju e-mail adresu i zaporku. Upozoravamo da će sve novosti neozbiljnog i uvredljivog sadržaja biti obrisane bez prethodne najave, a njihovi autori isključeni iz uređivanja portala.

Profil korisnika
 

Za više detalja o korisniku posjetite njegov blog i saznajte sve što je napisao o sebi.

Blog >>>

Rezultati ankete

Da li u Vugrovcu nedostaje sadržaja za djecu i mlade?
Da, naravno: 139 glasova
Trebaju svoj prostor: 9 glasova
Imaju dovoljno: 5 glasova
Ne, imaju i previše: 11 glasova