Bilten

Ukoliko želite primati novosti s Vugrovečkog web portala putem e-maila, upišite svoju e-mail adresu i sve objavljene novosti stizati će na Vaš e-mail prilikom objave na portalu.


E-mail:



Anketa

Da li u Vugrovcu nedostaje sadržaja za djecu i mlade?

Da, naravno
Trebaju svoj prostor
Imaju dovoljno
Ne, imaju i previše


Rezultati ankete

OŠ Vugrovec-Kašina

O nama | Novosti | Foto | Video | Kontakt

O nama


Autor: Nenad Mađerić
Obajavljeno: 8/19/2012 7:34:30 PM


Osnovna škola Vugrovec-Kašina

Škola u Vugrovcu utemeljena je 1836. godine i ubraja se među najstariješkole u Prigorju. Njen prvi učitelj bio je ondašnji svećenik istoimene župe, Martin Pečij. Antun Cuvaj u "Građi za povijest školstva Kraljevine Hrvatske i Slavonije od najstarijih vremena do danas" (Zagreb, 1908.) navodi da su školske godine 1846./47. u Vugrovcu bile dvije niže početničke učionice, a školu je pohađalo 66 djece.

Prva je školska zgrada u Vugrovcu izgrađena 1855. godine, no za vrijemevelikog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 1880. godine, bila je oštećena i morala se srušiti. Izgrađena je nova zgrada koja još i danas postoji i služi mještanima za društvene potrebe. Ova je zgrada služila svrsi do 1962. godine, kada je izgrađena nova, sa šest klasičnih i dvije specijalizirane učionice. Uz nju je 1981. godine nadograđena montažna športska dvorana, a nakon zadnjeg preuređenja i nadogradnje PŠ Vugrovec ima osam klasičnih učionica i tri specijalizirane. U školi je još suvremeo uređena i opremljena knjižnica s čitaonicom, blagovaonica i športska dvorana.

Školska spomenica iz 1887. godine navodi da školu u Vugrovcu pohađa 120 djece, u dva turnusa, a nastava se izvodi na hrvatskom jeziku. Tri godine kasnije u Vugrovcu imamo  četverorazrednu školu koja ima i opetovnicu s ukupno 181 polaznikom. Iz godine u godinu broj učenika je u porastu, tako da školske godine 1897./98. školu pohađa 375 učenika s područja Vugrovca i okolnih naselja, a među njenim učiteljima posebno se ističe  Gjuro (Juraj) Popović koji je rođen u ovom kraju i u školi službovao 47 godina, sve do smrti, 1903. godine.

Tridesetih godina XX. stoljeća vugrovečka je škola pretijesna da primi sve obveznike pa ondašnje Ministarstvo prosvjete  Kraljevine SHS ukida peti razred i opetovnicu. Tijekom Drugog svjetskog rata (1941. - 1945.) škola je u Vugrovcu radila cijelo vrijeme, ali s prekidima. Poslije rata to je narodna škola u kojoj se pored djece čitati i pisati podučavaju i stariji naraštaji. No skučeni prostori nametnuli su potrebu izgradnje nove moderne školske zgrade, koja je uskoro izgrađena i svečano otvorena 16. rujna 1962. godine. Od 1. rujna 1963. godine nastala je, odlukom tadašnje Skupštine općine Sesvete, jedna školska ustanova u čiji sastav ulaze škole u Vugrovcu, Prekvršju, Kašini i Planini Donjoj sa sjedištem u Kašini.

Zbog skućenih radnih uvjeta i sve većeg broja učenika, s jeseni i proljeća školske godine 2005./06. zgrada se iz temelja preuređuje, nadograđuje i modernizira. Svečano ju je 1. rujna 2006. godine otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U prošloj školskoj godini (2009./10.) školu je pohađalo 369 učenika razvrstanih u 15 razrednih odjela od prvog do osmog razreda, te s jednom mješovitom skupinom učenika u produženom boravku. Škola radi u dvije smjene.



Monitor

Zadnji registriran:
JASMINKA + ' ' + CARRIERO
JASMINKA CARRIERO

Sat

Trenutno vrijeme u Vugrovcu:

Prognoza

Trenutno podaci za vremensku prognozu nisu dostupni!

Zaboravili ste zaporku?

Ukoliko ste zaboravili zaporku, pošaljite nam e-mail adresu kojom ste se registrirali i zaporka će Vam odmah biti poslana putem e-maila.


E-mail:





Registracija novog korisnika

Kako biste sudjelovali u uređivanju web portala, u kućice ispod unesite svoje podatke: ime, prezime, e-mail adresu i zaporku te odaberite organizaciju koju želite uređivati.

Napomena: ukoliko želite uređivati npr. "KUD D.Domjanić", morate biti njihov član. Isto se odnosi na sve ostale organizacije, osim organizacije "Novinari" – u tu organizaciju spadaju svi koji nisu članovi nijedne od preostalih navedenih organizacija. Dakle, ako niste član niti jedne od navedenih organizacija koje djeluju u Vugrovcu, a želite uređivati Vugrovečki web portal, odaberite organizaciju "Novinari".

Putem e-maila dobiti ćete aktivacijski link kojim ćete potvrditi upisanu e-mail adresu i aktivirati Vaš korisnički račun za uređivanje portala.

Upozoravamo da će sve novosti neozbiljnog i uvredljivog sadržaja biti obrisane bez prethodne najave, a njihovi autori isključeni iz uređivanja portala.


Ime:


Prezime:


E-mail:


Zaporka:


Organizacija:





Prijava

Ukoliko ste registrirani korisnik i želite uređivati novosti na portalu, u kućice iznad unesite svoju e-mail adresu i zaporku. Upozoravamo da će sve novosti neozbiljnog i uvredljivog sadržaja biti obrisane bez prethodne najave, a njihovi autori isključeni iz uređivanja portala.

Profil korisnika




 

Za više detalja o korisniku posjetite njegov blog i saznajte sve što je napisao o sebi.

Blog >>>

Rezultati ankete

Da li u Vugrovcu nedostaje sadržaja za djecu i mlade?
Da, naravno: 139 glasova
Trebaju svoj prostor: 9 glasova
Imaju dovoljno: 5 glasova
Ne, imaju i previše: 11 glasova